2012’de Dünyayı Yönetenler Değişecek mi?

Cumhuriyetçi aday adayları bir TV tartışma programı öncesinde

6 Kasım Amerika

Bu yıl dünyanın pek çok ülkesinde seçim var. Ama herhalde dikkatlerin en fazla yoğunlaşacağı seçim, ABD Başkanlık seçimleri olacak. 6 Kasım’da yapılacak olan Amerikan Başkanlık seçimleri ile aynı zamanda yasama organlarındaki sandalyelerin de 1/3’ü yenilenecek.

Amerika’da şu sıralarda Cumhuriyetçi Parti içinde 7 aday adayının rekabeti yaşanıyor. Cumhuriyetçi kampta, bir kaç ay öncesinin önde yarışan isimleri Herman Cain ve Rick Perry güç kaybederken, Ron Paul, Newt Gingrich ve Mitt Romney öne çıktılar. Buna rağmen yarışmada hangi ismin ipi göğüsleyeceğini şimdiden kestirmek kolay değil.

Demokrat Parti tarafında ise Başkan Barack Obama var. Obama kampanyasının stratejisi hala ortada yok. Kampanya stratejisinin son ana kadar saklanacağı ve Cumhuriyetçi Parti’yi temsil edecek adayın kesinleşmesinden sonra (iyimser tahmin Mart sonu, Cumhuriyetçi yarış çekişmeli geçerse Haziran başı) açıklanacağı anlaşılıyor. Obama kampanyasının sosyal medya direktörü olan Ryan Davis, bundan 2 ay kadar önce kampanya stratejisinin ne olacağının henüz belli olmadığını ama, mutlaka güçlü ve etkileyici bir strateji ve slogan olacağını bize bizzat söylemişti.

Bakalım Obama popülaritesi hala zayıf olan Cumhuriyetçi aday adaylarından hangisiyle nihai yarışa girecek. Ve bakalım yeniden seçilmeyi başarabilecek mi? Şimdiden belli olan o ki, eğer Obama yeniden  seçilmeyi başarabilirse, bu icraatlarının gücünden çok rakibinin güçsüzlüğünden olacak.

Rusya’da ender görülen siyasi protesto gösterilerinden biri

4 Mart Rusya

Bu yıl Rusya‘da da başkanlık seçimleri var. Rusya’da yapılacak olan seçimin sonucu bir kaç ay önceden ayan beyan ortadaydı. Putin başbakanlığı bırakıp yeniden devlet başkanlığı koltuğuna yeniden oturacaktı; o koltukta emanetçi olarak oturan Medvedev ise başbakanlık nöbetini devralacaktı.

Ama 4 Aralık 2010 tarihinde yapılan parlamento seçimleri Putin‘in Birleşik Rusya Partisi adına alarm zillerinin çaldığı bir sonuca neden oldu. Rus iktidar partisinin seçmen desteği yaklaşık olarak % 20 geriledi. Ülkede seçime hile karıştırıldığı iddiaları ayyuka çıktı ve ilk kitlesel protestolar başgösterdi.

Bütün bunlara rağmen yakın gelecekte Rusya‘da bir başka partinin iktidarı mümkün görünmüyor. Herşeye rağman Birleşik Rusya Partisi dominant siyasi güç olmaya devam edecek. Bakalım Putin 4 Mart seçimlerini ve sonrasında ülkesini nasıl yönetecek…

 Kaderini Merkel ile ittifaka bağlayan Sarkozy’i sürpriz bekliyor olabilir.

22 Nisan- 6 Mayıs Fransa

Fransa’nın popülerliğini yitirmiş lideri Sarkozy‘nin kaderi, ilk turu 22 Nisan‘da ikinci turu 6 Mayıs‘ta yapılacak olan başkanlık seçimleriyle belirlenecek. Sosyalist aday François Hollande, Domique Strauss Khan kadar popüler olmasa da, seçimi kazanabilecek şansa sahip. Bazı yorumculara göre, Libya’ya savaş açan, Merkel ile stratejik parnerliği abartan ve hatta Ermeni soykırımını inkar etmeyi suç sayan bir yasayı parlamentodan çıkarttıran Sarkozy‘nin ne yaparsa yapsın yeniden seçilme şansı yok.

Fransa‘da başkanlık seçimlerinin hemen ardından parlamento seçimleri de var. 10 ve 17 Haziran tarihlerinde iki turlu olarak yapılacak olan genel seçimlerin Fransız yasama organında dramatik değişikliklere neden olacağı ön görülüyor.

Hugo Chavez,  ABD’nin kendisini kanser ettiğini söylüyor

7 Ekim Venezuela

Kanser ile çetin bir mücadele edip yendiğini açıklayan Venezuela devlet başkanı Hugo Chavez de bu sene gidebilir. 7 Ekim‘de yapılacak olan başkanlık seçimlerinde Chavez‘in karşısındaki muhalefetin şansı olmasa da, sağlık sorunu Chavez‘e görevi bıraktırabilir.

Mısır, geleceğini sandıkta arıyor.

Arap Baharı Ne Getirecek?

– Ocak, Şubat, Mart Mısır 


Hüsnü Mübarek‘in devrilmesinden sonra, siyasi geleceği merak edilen bir başka ülke ise Mısır. Ocak, Şubat ve Mart aylarında parlamentonun iki kanadı için aşama aşama seçimler yapılacak. Bu çok aşamalı seçimlerin kesin sonuçlar ancak 3 – 4 Haziran‘daki turlarda alınmış olacak.

Mısır’da başkanlık seçimlerinin hangi ay yapılacağı ise hala belirsiz. Görünen o ki Mısır uzunca bir dönem istikrar arayacak. Ülkenin dominant siyasi gücü Müslüman Kardeşler‘in Hürriyet ve Adalet Partisi olacak dersek, çok ta hata yapmış olmayız.

– 12 Şubat Yemen

Yemen devlet başkanı Ali Salih Abdullah, aylar süren kanlı protestolardan sonra koltuğu bırakmaya ve demeokratik seçimlere razı olabilmişti. Yemen seçmeni 12 Şubat‘ta yeni devlet başkanını seçmek için sandık başına gidecek.


– Haziran Libya

Arap Baharı’nda en kanlı çatışmaların olduğu Libya da rejim arayışlarında olan ülkelerden biri. Başta Fransa olmak üzere Nato müdahelesi olmasaydı Albay Kaddafi‘nin hazin sonu mümkün olabilir miydi bilinmez, ama Libya seçmeni Haziran ayında onlarca yıl sonra ilk kez serbest seçimleri tadacak. Bakalım Libya’nın yeni efendisi kimler olacak.

Diğer Ülkelerdeki Önemli Seçimler

1 Temmuz 2012’de Meksika‘da, 19 Aralık’ta Güney Kore‘de, 14 Ocak’ta Tayvan‘da ve 23 Temmuz’da da Arnavutluk‘ta başkanlık seçimleri var.

2 Mart’ta Iran‘da, 11 Nisan’da Güney Kore‘de, 25 Haziran’da Kazakistan‘da ve 28 Ekim’de Ukrayna‘da parlamento seçimleri yapılacak.

Çin‘de ise ekim ayında Çin Komünist Partisi‘nin 18. Kongresi düzenlenecek. Özetle görünen o ki, dünya siyasetinde bu yıl pek çok çehre değişecek. 

3.2 Milyar Dolarlık Kampanya

3 Ocak 2012

Cumhuriyetçi Aday Adaylarının Toplamı Yarım Obama Etmiyor

3 Ocak 2012